Autismeweek 2019

Thema: Autisme werkt!


Van 30 maart t/m 6 april vindt de NVA Autismeweek 2019 plaats. Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land.

Wereld Autisme Dag

Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag - over de hele wereld worden die dag activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wereld Autisme Dag valt ook dit jaar weer tijdens de NVA Autismeweek.

Een ode aan de passie en sterke eigenschappen van mensen met autisme

Het thema van de NVA Autismeweek 2019 is Autisme werkt! Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ steeds vaker één van de selectiecriteria voor aanbestedende partijen. Maar werknemers met autisme leveren ook op een andere manier voordeel op: bedrijven waar openlijk gesproken kan worden over beperkingen, kennen een betere werksfeer. Dit heeft minder verzuim door stress en ziekte tot gevolg. Bovendien stimuleert openheid over zaken die niet zo makkelijk gaan alle werknemers om serieus na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren.

Toch staan veel mensen met autisme werkloos aan de kant, met desastreuze gevolgen voor hun psychische gezondheid. Dit moet en kan anders - zeker nu de arbeidsmarkt staat te springen om personeel. Duizenden mensen met autisme willen en kunnen aan het werk, bijvoorbeeld in de zorg, de techniek, de ict, het onderwijs of bij de overheid.

“Mijn kracht is dat ik mijn eigen gedachten vorm, in plaats van de geijkte weg te volgen. Dat leidt tot nieuwe oplossingen.”

Daarom brengt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) tijdens de Autismeweek 2019 een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Onze boodschap: laten wij ons daar ook op richten, en niet alleen op de dingen die hen minder goed afgaan. Werk dat aansluit bij de passies van mensen met autisme heeft doorgaans de meeste kans van slagen.

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom autisme en werk. Hiermee wil de NVA werknemers met autisme en werkgevers dichter bij elkaar brengen. Door goede voorbeelden te laten zien, maar ook door alle partijen zoveel mogelijk informatie te geven over wat er nodig is om van werk en autisme een succes te maken. Wij roepen werkgevers op om zelf de kracht van autisme op de werkvloer te gaan ervaren!

Evenementen – ook bij u in de buurt

De NVA-regio’s en de Autisme Info Centra (AIC’s) organiseren tijdens de Autismeweek inloopmiddagen, informatiemarkten of lezingen. En niet alleen de NVA, maar ook tientallen andere organisaties zullen bijeenkomsten organiseren waarbij mensen met en zonder autisme met elkaar in gesprek gaan. Iedereen kan een activiteit aanmelden via het formulier onder het kopje ‘Evenement aanmelden’.

Autismevriendelijkheidsprijs 2019

Nomineer de professional die volgens u de Autismevriendelijkheidsprijs 2019 verdient.

De Autismevriendelijkheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Autismeweek aan personen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de participatie van mensen met autisme. Dit jaar gaat de prijs naar een persoon of een organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor mensen met autisme op het werk!

  • De Autismevriendelijkheidsprijs voor een individueel persoon gaat dit jaar naar de meest autismevriendelijke professional op het werk. Dit kan bijvoorbeeld een leidinggevende of coach zijn op die mensen met autisme op het werk begeleid en helpt.
  • De Autismevriendelijkheidsprijs voor een organisatie zal dit jaar gaan naar de meest autismevriendelijke werkgever die zich inzet voor een autismevriendelijke werkomgeving zodat de talenten van werknemers met autisme optimaal benut kunnen worden.

Kent u een professional of een organisatie die volgens u de Autismevriendelijkheidsprijs 2019 verdient? Stuur dan uiterlijk 15 maart 2019 een mail met uw nominatie en een toelichting naar: info@autismeweek.nl

TweetfeedDownloads

Tweet #autismeweek

RT @WerkwebA: @AutismeweekT ook WerWeb-Autisme staat op deze #autisme informatiemarkt. Wil je meer weten over onze online tool die 2 april…

RT @BonnieWielinga: @AutismeNVA @Balansdigitaal , super goed initiatief van #gemeenteculemborg en @GerdoVanG; oefenen voor het stemmen voor…

Vandaag laatste dag voor nominaties Autismevriendelijkheidsprijs! Wie maakt volgens jou écht het verschil op de we… https://t.co/emEZImY3ld

RT @WerkwebA: #autisme #werk #werkweb-autisme #countdown lancering 2 april. Start van onze campagne in Autismemagazine @autismenva @umcgron

Staat uw evenement nog niet op de website?

Meld een evenement aan

Vragen en/of opmerkingen?